Winkelwagen

Carbonvezels

De voordelen en nadelen van glasvezel en carbonvezels in een padel racket

Het oppervlakte waarmee de bal wordt geraakt noemen we de padel bladen. Afhankelijk van de samenstelling van het racket (bijvoorbeeld carbon of glasfiber)is het blad harder of zachter en heeft het verschillende prestaties op de baan.

Waar is het padelblad van gemaakt?

Hoewel de meest voorkomende versie is dat de padel bladen van een padel racket zijn gemaakt van glasvezel of carbonvezel, worden vanuit het oogpunt van de fabricage de materialen die echt worden gebruikt glasweefsel en koolstofweefsel genoemd.

Het blad van een padel racket bestaat uit 3 tot 6 lagen van deze stoffen, op elkaar gestapeld en overlappend met verschillende oriëntaties.

De overlapping van de stoflagen gebeurt met verschillende oriëntaties. De eerste laag is verticaal georiënteerd, de volgende laag is onder een hoek van 45 graden georiënteerd en de volgende laag is weer verticaal georiënteerd. Hiermee bereiken we een grotere duurzaamheid en weerstand in de padel bladen, waardoor deze niet breken.

Deze stoffen, vergelijkbaar met een zachte doek, worden verbonden door epoxyhars te gebruiken, die op zijn beurt deze stoffen verhardt tot versterkte vezelplaten.

In de afgelopen jaren is het gebruik van materialen anders dan glas of koolstofweefsel, zoals grafeen, toegenomen. De realiteit is dat het gebruik van dit materiaal meer te maken heeft met marketingkwesties dan met productiekwesties.

Op het productieniveau beperkt het gebruik van grafeen zich tot het combineren van kleine doses van grafeenoxide in de epoxyhars, wat nauwelijks veranderingen in het gedrag van de padel bladen veroorzaakt.

Het glasweefsel

Glasweefsel (of glasvezel wanneer het wordt gecombineerd met epoxyhars) is het zachtste en meest flexibele materiaal dat wordt gebruikt op de padel bladen van een padel racket.

Dit materiaal is essentieel bij de fabricage van de padel bladen van een padel racket, omdat het de noodzakelijke elastische eigenschap biedt, zodat de padel bladen niet breken. Een padel racket dat alleen uit carbonvezel bestaat, zou bij de eerste slag breken, omdat het niet voldoende elastische eigenschappen zou hebben.

Alle padel rackets op de markt gebruiken lagen glasvezel op sommige van hun padel bladen, om de duurzaamheid te verhogen en een geschikt hardheidsniveau voor het spel te bereiken.

VOORDELEN VAN GLASVEZEL

Het belangrijkste voordeel van glasvezel, zoals we hebben genoemd, is de elastische eigenschap ervan.

Een racket met bladen die volledig van glasvezel zijn gemaakt, zal ons meer balexit bieden bij langzame slagen (onderkant van de baan) dan een racket met lagen van koolstofvezel op de bladen, omdat het meer flexibiliteit en veerkracht biedt.

Dit materiaal maakt zachtere aanrakingen mogelijk dan bladen met een laag koolstofvezel, wat de ideale optie is voor spelers die armpijn willen voorkomen en/of herstellen.

Vanuit economisch oogpunt is glasvezel goedkoper dan koolstofvezel, waardoor de prijzen voor glasvezel bladen lager zijn dan voor koolstofvezel bladen.

NADELEN VAN GLASVEZEL

Het belangrijkste nadeel van glasvezel is dat het een lagere duurzaamheid heeft dan koolstofvezel. Als een zachter materiaal dat meer buigt, moet het gedurende zijn levensduur meer moeite doen om terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie, waardoor de tijd waarin het met maximale prestaties reageert, wordt verminderd.

Hierbij komt nog dat, omdat het een zachter materiaal is dan koolstofvezel, het meer kans heeft om te breken bij het raken van de muur of het blad van onze partner.

Op het niveau van gedrag op de baan bieden de volledige glasvezel bladen minder kracht bij snelle slagen dan bladen met lagen van koolstof, doordat het een deel van de kracht die we bij deze slagen uitoefenen, absorbeert.

Carbonvezels

Carbonweefsel, ook bekend als koolstofvezel wanneer het gecombineerd wordt met epoxyhars, is momenteel het meest gebruikte materiaal op de markt, vooral in high-end padelrackets.

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek en ontwikkeling gedaan naar de toepassing van dit weefsel in de wereld van padel, wat heeft geleid tot verschillende soorten carbonweefsel.

Carbonweefsel kan worden geclassificeerd op basis van de oriëntatie van de draden. Plat of orthogonaal carbonweefsel bestaat uit verticale draden die zijn doorkruist met horizontale draden en is het meest gebruikte weefsel van vandaag de dag vanwege de gesloten en compacte structuur. Keperweefsel bestaat uit diagonaal verweven draden, wat resulteert in een meer open structuur en een meer elastisch punt.

Er zijn verschillende soorten koolstofvezels beschikbaar, zoals 3K carbon, 12K carbon, 18K carbon en 24K carbon. Het verschil tussen deze soorten koolstofvezels is het aantal draden dat wordt gebruikt in elke koolstofband. Hoe meer draden er per streep worden gebruikt (hogere K), hoe groter de flexibiliteit van het koolstofweefsel is (en daarom zachter aanvoelt), en hoe minder gewicht het koolstofvezel heeft.

Het belangrijkste verschil tussen 3K carbon en 12K carbon is dat 12K carbon een weefsel is met grotere flexibiliteit dan 3K carbon. Dit resulteert in een zachter gevoel bij gebruik van een 12K carbon racket, wat kan leiden tot een grotere balafgifte vanaf de basislijn en minder kracht bij spikes.

Vanwege deze verschillen worden hogere K-koolstofvezels (12K, 18K, 24K, enz.) vaak gebruikt met dichtere rubbers (zwaardere rubbers), terwijl lagere K-koolstofvezels (zwaarder) meestal worden gebruikt met zachtere rubbers (lichtere rubbers).

Constructieve vorm: buisvorm vs platte vorm

Er kunnen twee types constructieve vorm worden onderscheiden voor koolstofweefsel: de buisvorm en de platte vorm:

De buisvorm of cirkelvorm, gekenmerkt door het gebruik van koolstof gewonden in een buis of cirkel, is de vorm die wordt gebruikt voor koolstoffen met minder draden zoals 3k-koolstof. De platte vorm, bekend onder de merknaam TeXtreme, maakt gebruik van platte koolstoflinten, waardoor grotere en meer zichtbare koolstoframen ontstaan dan koolstof in buisvorm. Deze constructieve vorm wordt gebruikt bij koolstoffen met een groter aantal draden (van 12K tot 24K), omdat als we de buisvorm zouden gebruiken bij deze weefsels, dit zou resulteren in een te hoog gewicht en te grote poriën. De platte vorm of TeXtreme wordt gekenmerkt door een lager gewicht dan de buisvorm en heeft een groter elastisch component dan buiskoolstof.

Over het algemeen leidt de combinatie van koolstoffen met meer draden (vanaf 12K en hoger) + platte constructievorm tot een zachter gevoel dan koolstoffen met minder draden (3K) + buisconstructie.

VOORDELEN VAN KOOLSTOFVEZEL

Voordat we het hebben over de voor- en nadelen van koolstof ten opzichte van glasvezel, moet worden vermeld dat deze worden benadrukt naarmate de hardheid van de koolstof afneemt door het gebruik van minder draden. Zo zou bijvoorbeeld een 24K-koolstof op een tussenpunt staan, zowel qua voordelen als nadelen, tussen glasvezel en 3K-koolstof.

Het eerste voordeel dat moet worden genoemd van het gebruik van koolstofweefsel op de gezichten van een padelracket is de grotere duurzaamheid. Doordat het materiaal niet zo veel buigt als glasvezel, is de inspanning die nodig is om zijn oorspronkelijke positie te herstellen minder, waardoor de levensduur van het materiaal wordt verlengd.

Het tweede voordeel dat moet worden genoemd is de grotere weerstand tegen schokken dan glasvezel, waardoor de kans op breuk door onbedoelde schokken wordt verminderd.

Als we ons richten op aspecten van het spel, biedt koolstofvezel meer kracht bij snelle slagen zoals afwerking en meer controle dan glasvezel, omdat het materiaal de kracht die we uitoefenen niet opneemt door minder te buigen dan glasvezel, waardoor het veereffect wordt geëlimineerd.

NADELEN VAN KOOLSTOFVEZEL

Het belangrijkste nadeel van koolstofweefsel is dat het een hogere mate van eis stelt aan het spel dan glasvezel. Doordat het een harder en minder flexibel materiaal is dan glasvez

Padista Atomic Padelracket 2023

Padista Atomic

Padista Fusion